REZUMATE

Ispravile lui Pacala
                                                                     de Petre Dulfu

            In volumul ,,Ispravile lui Pacala" , autorul Petre Dulfu a reunit multe dintre intamplarile acestui personaj, pe nume Pacala, cel mai mic dintre cei trei frati.
       
       Pacala e un erou al snoavelor populare romanesti, un om poznas, care trece prin multe intamplari amuzante, fiind un dusman foarte mare al preotilor, care incearcau sa-i faca rau, Pacala contraataca prin istetimea sa, nefiind lacom, dar vrand sa fie respectat de cei din jur.

         Prin multe intamplari de ale sale, el isi arata istetimea, fiind cea mai importanta arma, impotriva boierilor si ale popelor care vor sa-l chinuie, dar pierzand, atat averea, cat si demnitatea.

       Prin alte intamplari el si-a aratat prostia: cea mai cunoscuta fiind caratul usii, dar datorita lui Dumnezeu, care tine cu oamenii cinstiti, precum Pacala, aceste greseli reusesc sa fie de folos. La fel s-a intamplat si in intamplarea cu usa, deoarece prin acest fapt a scapat de moarte, castigand si niste bani.

       O alta calitate a lui Pacala era si credinta sa in Dumnezeu, fara   de care nu ar mai fi putut face niciuna din aceste peripetii, care distreaza din ce in ce mai tare cititorul de la capitol la capitol.   

                 Inspirati de acest volum, satenii unui sat din Olt, si-au numit satul Pacala. Numele satului Păcala vine de la un om om isteţ, hâtru şi pus pe şotii, care, potrivit tradiţiei locale, ar fi trăit, cu mulţi ani inainte, pe acele meleaguri şi, căruia, oamenii i-ar fi zis Păcală. De aici, mai tărziu, s-a tras şi numele satului: Păcala (satul lui Păcală), este un fericit caz de asemănare (prin relaţionare) cu celebrul erou popular, personaj de legendă al snoavelor populare româneşti, cunoscut pentru umorul şi isteţimea sa, ascunse sub o mască de naivitate şi simplitate.